Lo Pati - Centre d'Art  - Terres de l'Ebre : Rubén Grilo "Erres"

Rubén Grilo "Erres"

Lloc
Centre d'Art Lo Pati

Data
Del 29 de maig al 24 de juliol.

Rubén Grilo explora el territori des de la seva impuresa en una exposició a Lo Pati

L'exposició Erres es podrà veure del 29 de maig al 24 de juliol en un format dual que ocuparà l'interior i exterior del centre d'art ampostí

Els pròxims dos mesos, l'art de Rubén Grilo (Lugo, 1981) ocuparà Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre d'Amposta amb el projecte Erres. Format a Barcelona i Amsterdam —actualment resident a Berlín— Grilo arribarà a la capital del Montsià amb una exposició individual i de nova producció que s'inaugurarà diumenge 29 de maig a les 12 h. La mostra porta per nom Erres i inclou dues intervencions de nova producció: una peça d'àudio i un grup escultòric que ocuparà l'exterior del centre.

Així, a l'interior de l'edifici, Grilo instal·larà una peça d'àudio desenvolupada amb la complicitat de Robert M. Ochshorn. L'interès compartit entre Grilo i Ochshorn pel fenomen de la parla els va dur a especular amb la possibilitat d'ensenyar a lladrar a una intel·ligència artificial. La peça sorgeix d'una pregunta que Grilo va traslladar a Ochshorn: què passaria si una màquina aprengués a lladrar? "Durant la preparació de la exposició al Delta, Grilo va visitar un centre de recuperació de gossos on va constatar que molts dels gossos rescatats són gossos de caça que són abandonats en finalitzar la temporada; però també que alguns caçadors provoquen encreuaments entre races amb la finalitat de reunir en una mateixa espècie aquells trets especialment atractius per a dur a terme activitats cinegètiques", explica Marc Navarro, comissari de l'exposició.

A Erres, Grilo experimentarà amb el buidatge —físic, però no sonor— de l'espai interior del centre d'art i concentrarà les peces a l'exterior. "Percebrem l'espai com a buit, però en realitat no ho estarà. El buit deixa espai a moltes coses, com per exemple, una nova dimensió al so o la nostra presencia", precisa Navarro. A les tres façanes de Lo Pati, Grilo instal·larà un conjunt de peces en forma d'erre que donen continuïtat al projecte Screen Letters (Lletres de pantalla), una sèrie iniciada l'any 2011 en la qual utilitza estructures tubulars d'acer i pantalles de projecció rebregades per dibuixar lletres. L'elecció de la lletra que dona nom al projecte no és casual. La erre, la dinovena lletra de l'alfabet, rebia antigament el nom de littera canina (lletra canina), pel so que fa un gos quan gruny.

El treball que presentarà Grilo és fruit de la seva estada a la residència artística Lo Baladre, al Delta de l'Ebre, el mes de gener passat. Durant la seva residència, en lloc d'anar a buscar la singularitat del territori, Grilo és va interessar per aquells fenomens que, tot i ser propis del territori, transcendeixen una idea fixada sobre el lloc i posen en valor la mescla i la hibiridació com a factors essencials. Segons Navarro, "com a treballadors culturals part de la nostra responsabilitat consiteix a possibilitar altres relats". "En el cas del Delta és especialment urgent que aquests relats es situin més enllà de la singularitat y el pintoresquisme. Erres s'apropoa a la noció de territori com un relat que no es estable i que s'allunya de la idea de puresa", afegeix.

L'artista empra diverses eines artístiques per a explorar la subjectivitat: com es constitueix, on estan els seus límits, i quina és la seva potencialitat. Molt sovint, el seu treball fa referència als llindars de la percepció. Les seves instal·lacions conviden a revisar la separació artificial entre text i context, entre l'interior i l'exterior, entre l'experiència i el coneixement, entre la informació i el soroll. "Rubén Grilo entén l'exposició com la possibilitat d'escenificar un pacte amb l'espectador. En les seves propostes la nostra predisposició juga un paper fonamental. Grilo ens proposa un joc que ens convida a revisar els mecanismes amb els quals atribuïm valor o atorguem un significat", explica Navarro.

 

Un artista amb trajectòria internacional

Resident a Berlín, Grilo ha exposat en institucions i espais com la Union Pacific (Londres), l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró (Barcelona), el Kunstverein Hildesheim (Alemanya), el DE CA2M (Móstoles), el CIRCA Projects (Newcastle) i La Casa Encendida (Madrid). Ha sigut artista resident a Gasworks Londres i ha rebut la beca de la Fundación Botín, Generación 2017 i el premi ARCO de la Comunitat de Madrid. Les seues darreres exposicions individuals han estat Lasers and HowTos, a la Future Gallery de Berlin; i Indigo Eye al CentroCentro de Madrid.

Erres és una exposició comissariada per Marc Navarro (Tortosa, 1984). Navarro ha col·laborat amb espais i institucions com la Sala d'Art Jove (Barcelona), el Centre Cívic Can Felipa (Barcelona), La Capella (Barcelona), CA2M (Móstoles), Centre d'Art Santa Mónica (Barcelona). Ha comissariat exposicions a la Fundació Joan Miró (Barcelona) i el Centre d'Art La Panera (Lleida) entre altres. Les seves publicacions més recents son Curating Beyond the Mainstream. The Practices of Carlos Capelán, Elisabet Haglund, Gunilla Lundahl, and Jan-Erik Lundström i Assuming Asymmetries. Conversations on Curating Public Art Projects of the 1980s and 1990s, ambdues publicades per Sternberg Press i en les quals ha participat com a co-editor i autor.


       
<
>
març 2023
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
subscriu-te al butlletí newsletter

segueix-nos a:

facebook twitter instagram vimeo flickr

Lo Pati

Centre d'Art - Terres de l'Ebre

Plaça Mari Chordà.

Tel. 977 709 400

43870 Amposta

NADAL TANCAT ELS DIES:

24, 25, 26 i 31 de desembre de 2022.
1, 5 i 6 de gener de 2023.

 

Horari de visita:

Dimecres, dijous, divendres i dissabte de 17:00 a 20:00.

Diumenges d'11:00 a 14:00.

 

Organitza:

Ajuntament d'Amposta

 

Amb lo suport de:

Generalitat de Catalunya

Diputació de Tarragona

I la col·laboració de:

Museu de les Terres de l'Ebre

Política de privacitat
continguts amb llicència creative commons