Lo Pati - Centre d'Art  - Terres de l'Ebre : Jaume Vidal: Josep Villalbí Verge

Jaume Vidal: Josep Villalbí Verge

Lloc
Lo Pati - Centre d'Art

Data
del 7 de febrer al 21 de març

Una instal.lació nascuda d'una convocatòria d'art postal, al nou espai expositiu del Centre d'Art Lo Pati

Lo juny de 2014, Jaume Vidal va llançar la convocatòria del 1r Certamen Creatiu Josep Villalbí Verge –nascut a Godall lo 1880, alcalde republicà d’Amposta aquell fatídic any de 1936-, una crida a la creativitat que, en un primer nivell, s'enmarcava dins la idea de l'art postal. Obert a totes les disciplines, temàtiques, formats, edats i procedències, los participants només havien de complir un requisit: presentar els treballs a través de correu postal ordinari a través una adreça, C/ Alcalde Josep Villalbí, 1, d’Amposta. Un jurat format pels descendents del mateix Villalbí –los germans Vidal Arasa- triarien l’obra guanyadora, dotada amb 250€ de premi, i es comprometien a buscar l’opció d’exposar les peces seleccionades.

L’objectiu “visible” de la convocatòria (dignificar la memòria històrica i fer pedagogia de l’art mitjançant la lectura de la ciutat, propiciant la participació del nombre més gran d’artistes possible per formar part d’una peça col·lectiva) transmuta, en un segon nivell, en mans de Vidal, apropiant-se del “gest participatiu” dels altres, instant als participants en la convocatòria original a dirigir-se a una adreça “invisible” (un solar sense casa en lo número 1 d’un carrer pràcticament inexistent, mínim), transcendint la iniciativa epistolar en una reflexió contemporània a partir del fet de la concessió del carrer per part del consistori ampostí. “Josep Villalbí Verge” es formalitza, així, en una instal·lació que juga amb los conceptes de la creativitat col·lectiva i l’apropiacionisme, l’art social amb component de denúncia i l’artivisme, compromès amb lo món que l’envolta. Una transgressió necessària com a motor de canvi que s’evidencia com a punt d’inflexió per iniciar un canvi de pensament, un posicionament –activista, crític, social- que, en los temps que corren, és més necessari que mai.

Jaume Vidal Arasa (Amposta, 1977) és artista multidisciplinari, performer, gestor, dissenyador gràfic i dinamitzador cultural. Amb una forta implicació en tot allò que té un comportament social -treballa en projectes sobre el nomenclàtor de les ciutats, los monuments i la memòria històrica-, les seues últimes accions giren al voltant de temes com lo cas Castor, magatzem de gas davant Vinaròs, o l’evolució de la memòria i el territori a través del so.


       
<
>
octubre 2021
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subscriu-te al butlletí newsletter

segueix-nos a:

facebook twitter instagram vimeo flickr

Lo Pati

Centre d'Art - Terres de l'Ebre

C/ Gran Capità, 38-40

Tel. 977 709 400

43870 Amposta

Horari de visita:

dimecres, dijous, divendres i dissabtes de 16:00 a 20:00.

diumenges i festius d' 11:00 a 14:00.

 

Organitza:

Ajuntament d'Amposta

 

Amb lo suport de:

Generalitat de Catalunya

Diputació de Tarragona

I la col·laboració de:

Museu de les Terres de l'Ebre

Política de privacitat
continguts amb llicència creative commons