Lo Pati - Centre d'Art  - Terres de l'Ebre : "Jo soc allò prohibit" d'Isaki Lacuesta

"Jo soc allò prohibit" d'Isaki Lacuesta

Lloc
Centre d'Art Lo Pati

Data
Del 15 de febrer al 12 de juliol de 2020

La instal·lació reflexiona sobre l’arbitrarietat de la censura i la confusió jurídica a través d’una cambra fosca on es projecten imatges prohibides.

“Som allò que delimiten les nostres prohibicions, ja que tota societat es defineix a partir de l’autoimposició de límits”, aquesta reflexió és el punt de partida de Jo soc allò prohibit, de l’artista i director Isaki Lacuesta (Girona, 1975), la videoinstal·lació guanyadora de la cinquena edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura i Loop Barcelona que s’exposarà a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre del 15 de febrer al 3 de maig. 

L’obra explora els conceptes censura i prohibició d’una manera gairebé holística i no és una crítica a la censura sinó una reflexió que aborda, entre altres molts aspectes, l’arbitrarietat i la confusió jurídica de les prohibicions, una realitat que permet que material prohibit pels jutjats es pugui trobar impunement a la xarxa, o que determinades imatges siguin prohibides en un context i admeses en un altre. Així, la videoinstal·lació de Lacuesta es basteix a partir d’una extensa recopilació de materials –un centenar de casos- que han estat prohibits a l’Estat espanyol al llarg dels últims 40 anys. No tots, però sí la majoria de casos han estat jutjats per delictes inclosos al Codi Penal com ara l’enaltiment del terrorisme, revelació de secrets, delictes contra l’honor, injúries a la corona, ofensa als sentiments religiosos o negacionisme. Referents a la propaganda gihadista, la pornografia antifeminista o el negacionisme estan molt presents en l’obra perquè generen possiblement les imatges més pertorbadores per als espectadors occidentals.

Concretament, la proposta es resol amb la instal·lació d’una cambra fosca on s’ha d’accedir individualment i a l’interior de la qual es projecta el material prohibit –cançons, pel·lícules, fotografies, articles, poemes, obres d’art plàstic, obres de teatre, esquetxos, tuits, llibres, propagandes,...-. En aquesta cambra fosca s’expropia al visitant de la seua condició d’espectador, ja que s’ha programat un software que quan detecta la mirada humana interromp la projecció, en una mena de joc que vol facilitar la reflexió més que la immersió sensorial. Paral·lelament, hi ha enregistrada una banda sonora que recull el contingut sonor d’una enquesta realitzada a 25 músics o grups de música, amb una única pregunta oberta i lliure: “Pots cantar-me alguna cosa que no es pugui cantar a Espanya?”. Entre els músics que hi han participat hi ha Albert Pla, Maria Arnal, Kiko Veneno, Fermín Muguruza, Maria Rodés o Pau Riba.

Com a “pròleg o epíleg” la instal·lació ofereix també un espai informatiu sobre el tema de la prohibició, on els visitants podran trobar-hi quatre entrevistes: a l’advocat Benet Salellas, que analitza les prohibicions des de la jurisprudència; el periodista David Jiménez, exdirector d’El Mundo que explica les coaccions a la llibertat d’expressió; l’artista i comissari Pedro G. Romero, que parla de prohibició i tabú en el món de l’art; i finalment el cantautor Albert Pla, que exposa les nombroses experiències que ha patit de censura.

“Jo soc allò prohibit” arriba a Lo Pati, la videoinstal·lació d’Isaki Lacuesta estarà acompanyada de dos peces més d’aquest mateix autor: la sèrie Lugares que no existen. Goggle Earth 1.0 (2009) i el curtmetratge El rito (2010), tots dos projectes estan estretament relacionats amb la censura d’imatges. El primer explorant espais que l’aplicació Google Earth oculta o tergiversa, i el segon fent pública l’execució animal d’un escorxador gironí.


       
<
>
desembre 2022
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
subscriu-te al butlletí newsletter

segueix-nos a:

facebook twitter instagram vimeo flickr

Lo Pati

Centre d'Art - Terres de l'Ebre

Plaça Mari Chordà.

Tel. 977 709 400

43870 Amposta

Horari de visita:

Dimecres, dijous, divendres i dissabte de 17:00 a 20:00.

Diumenges d'11:00 a 14:00.

 

Organitza:

Ajuntament d'Amposta

 

Amb lo suport de:

Generalitat de Catalunya

Diputació de Tarragona

I la col·laboració de:

Museu de les Terres de l'Ebre

Política de privacitat
continguts amb llicència creative commons