Lídia Porcar i Jordi Martorell

Montblanc i Montcada i Reixac, 1958
Creació artística

Interès per experimentar models propis de creació contemporània en un entorn de creació i cultura popular caracteritzada pel voluntarisme, l’amateurisme i el teixit associatiu cultural.

Els projectes que presentem a aquesta convocatòria s’inicien l’any 2007 a Montblanc, capital de comarca de la Conca de Barberà, en un àmbit rural, fora dels circuits expositius i de producció d’art modern i contemporani.

El fil conductor dels projectes és l’interès per experimentar models propis de la creació contemporània en un entorn de creació i cultura popular. No ens referim a la cultura popular en la seva vessant tradicional i folklòrica sinó a la seva manifestació sociològica actual, caracteritzada pel voluntarisme, l’amateurisme i el teixit associatiu cultural. Una cultura popular que pot desenvolupar-se en tots els camps de la creació i el coneixement, però sovint amb uns nivells baixos d’autoexigència, absència de perspectiva històrica i actitud crítica, des d’una actitud recreativa i com a forma d’entreteniment.

Aquestes pràctiques de cultura popular esdevenen espais de socialització transversal, amb individus de diferents edats, ideologies, religions, orígens socials i estatus culturals i econòmics. La transversalitat d’aquestes manifestacions només és possible si les pràctiques o àrees de treball responen a un interès social prou ampli i, per tant, resulten un indicador dels interessos de la societat actual.

Aquest escenari actiu de socialització transversal té característiques que podem relacionar amb les tradicions contemporànies de la performance, l’art relacional, l’art social i d’altres pràctiques associades als nous paradigmes de la participació i la interactivitat. Aquesta relació és el punt d’anclatge dels nostres projectes.

Desenvolupar aquestes experiències creatives en una comunitat relativament petita permet treballar a escala. Tots els elements que podem trobar a una metròpoli, equipaments, sectors socials, sectors productius, tensions polítiques, econòmiques, ideològiques, ètniques, religioses, de gènere..., s’hi poden trobar en un similar percentatge. D’aquesta manera, les experiències realitzades en un àmbit local poden ser extrapol·lables, a grans trets, globalment, com en una mena de laboratori social.

La nostra estratègia de penetració en aquestes dinàmiques de cultura popular local ha estat l’aportació de recursos de les TIC i la incorporació dels nostres coneixements i experiència artística i creativa. L’objectiu ha estat desembarcar amb una actitud de servei, aportant valor afegit, per actuar, tot seguit, com uns elements transformadors.

lidiaporcar.blogspot.com

Descarrega CV

<
>
març 2023
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
subscriu-te al butlletí newsletter

segueix-nos a:

facebook twitter instagram vimeo flickr

Lo Pati

Centre d'Art - Terres de l'Ebre

Plaça Mari Chordà.

Tel. 977 709 400

43870 Amposta

NADAL TANCAT ELS DIES:

24, 25, 26 i 31 de desembre de 2022.
1, 5 i 6 de gener de 2023.

 

Horari de visita:

Dimecres, dijous, divendres i dissabte de 17:00 a 20:00.

Diumenges d'11:00 a 14:00.

 

Organitza:

Ajuntament d'Amposta

 

Amb lo suport de:

Generalitat de Catalunya

Diputació de Tarragona

I la col·laboració de:

Museu de les Terres de l'Ebre

Política de privacitat
continguts amb llicència creative commons