Pilar Lanau

Tortosa, 1967
Dibuix

Dibuix del paisatge interior.

 Pilar Lanau ha participat en nombrosos premis i mostres col·lectives amb una obra plàstica que aborda el dibuix, el collage i també les tècniques digitals. L'àmbit de l'espai íntim, de la feminitat, així com el cos i el dolor han estat temes presents. La metàfora de l'acte de cosir, que uneix tant la tradició cultural femenina com els cirurgians i el seu treball sobre el cos, ha estat un gest característic en diverses de les seves obres. Aquesta recent exposició individual, però, ha de representar un pas important en la seva consolidació.

'Clipatges' el formen set dibuixos de gran format impresos amb vinil sobre una superfície de metracrilat. Cada peça està dispositada en horitzontal sobre una caixa de llum que la mostra i la protegeix. L'espectador pot voltar les imatges com qui mira dins un pou profund. Les diferents sales del museu, que formen balcons en alçada, permeten també veure les caixes de llum des de noves perspectives allunyades. Certament els dibuixos de Pilar Lanau es caracteritzen per una atmosfera densa i delicada però aconsegueixen dialogar de manera prou interessant amb l'espai imponent del Museu de l'Ebre.

L'origen del projecte està en el tràfic d'imatges propi del món contemporani. L'artista parteix de dos dibuixos 'apropiats' per desenvolupar el projecte. El primer dibuix l'ha format la natura ja que és l'aneurisma que ella va patir en una artèria cerebral. El segon dibuix l'ha format l'home; es tracta del clipatge que van fer els neurocirurgians perquè tot tornés, sortosament, a la quotidianitat. Pilar Lanau recrea amb insistència aquestes dues formes fins a elaborar un dens paisatge de línies i taques de color. La reflexió sobre l'espai íntim, el cos i el dolor és present. Es mostra, però, a través d'un dibuix no figuratiu que el descarrega de tota posició descriptiva, alliçonadora o pròpia d'un sentimentalisme fàcil. El que dóna valor a l'obra, és clar, és el resultat final que Pilar comparteix amb l'espectador: un paisatge visual de línies i colors que formen un bosc espès en el qual tothom pot endinsar-se infinitament.

Els dibuixos contenen traços càlids i dubitatius, sorgits dels primers esbossos, i altres línies netes sorgides de la vectorització dels originals. Totes les línies floten sobre taques informes de colors blaus, taronges, ocres..., que actuen com les veladures dels paisatges del barroc. Les línies dels dibuixos conviden a ser transitades, com quan de petits seguíem les línies de rajoles de casa. No hi ha més abismals que els mons interiors, els que estan sota la pell de les coses. Pilar Lanau ens convida a conèixer aquestes orografies de l'ànima.

Francesc Perramon

www.youtube.com/watch?v=k-ppJQ79Lmg

Descarrega CV

<
>
desembre 2022
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
subscriu-te al butlletí newsletter

segueix-nos a:

facebook twitter instagram vimeo flickr

Lo Pati

Centre d'Art - Terres de l'Ebre

Plaça Mari Chordà.

Tel. 977 709 400

43870 Amposta

Horari de visita:

Dimecres, dijous, divendres i dissabte de 17:00 a 20:00.

Diumenges d'11:00 a 14:00.

 

Organitza:

Ajuntament d'Amposta

 

Amb lo suport de:

Generalitat de Catalunya

Diputació de Tarragona

I la col·laboració de:

Museu de les Terres de l'Ebre

Política de privacitat
continguts amb llicència creative commons