Buscador
Lo Pati
Femme In Arts

FEMME IN ARTS - VISIBLES A ESCENA

La cultura colonial i les convencions de gènere a debat en una nova edició de Femme in Arts. El festival d'art i feminisme se celebrarà a Lo Pati d'Amposta, del 23 al 26 de novembre

Del 23 al 26 de novembre de 2023

Centre d'Art Lo Pati


La cultura occidental i el colonialisme han marcat els significats i les relacions de poder de les nostres societats. Occident ha estat —i encara és— el centre que ha regulat enfocaments i subjectivitats. Femme in Arts 2023 analitzarà aquestes casuístiques a través de la metàfora dels colors. “Enguany utilitzem el color com una metàfora per parlar de com construïm significats. I com els significats determinen les nostres percepcions. S'han fet servir els colors per distingir entre éssers humans, per classificar-los i jerarquitzar-los. El color va passar a determinar la legitimitat social a partir de les metròpolis colonials, per convertir-lo en un factor identitari associant-lo a significats antics, de llums i ombres. Aquesta distinció està a la base del racisme, unes classificacions que també actuen associades al masclisme, l'homofòbia o la transfòbia", explica la periodista Anna Zaera, comissària del festival.

La programació començarà dijous 23 de novembre a Lo Pati amb el col·loqui La política del color del gènere (18.30 h). Els artistes Jou Serra, Valeria Linera i Feli Cabrera López i la traductora Mireia Ibáñez debatran sobre per què hi ha colors que estan travessats per idees relacionades amb les religions, el poder i les convencions de gènere. A l’exterior del centre d'art, s’hi ha instal·lat un contenidor industrial, un espai rectangular i immersiu que acull la instal·lació de Jou Serra, Range in between, on ens convida a experimentar que les sensacions cromàtiques que no són iguals per a tots. Una experiència visual integral que sorgeix de la reflexió artística sobre les convencions culturals, històriques i socials. 

La inauguració oficial del festival està prevista per divendres 24 de novembre amb l'obra de teatre Títuba, bruixa, ramera, escrita i dirigida per Denise Duncan i que es podrà veure a la sala de Lo Pati. L'obra en format de monòleg repassa la història de Títuba, una dona negra i esclavitzada condemnada en els judicis de Salem. I és que el 1692, en una petita comunitat puritana de Massachusetts, més de dues-centes persones —principalment dones— van ser acusades, jutjades i, en alguns casos assassinades, per haver fet pactes amb satanàs. La peça està basada en fets reals i narra la persecució viscuda per dones negres entre 1400 i mitjans de 1700, a Europa i als Estats Units.

Dissabte 25 a les 17 h es projectarà el documental Delphine i Carole que narra la trobada entre la mítica actriu Delphine Seyrig i la videoartista Carole Roussopoulos i que ens trasllada al cor del feminisme dels anys setanta. En acabar es podrà veure la peça de videoart Les prostitueés de Lyon parlent de Carole Roussopoulos sobre dues-centes treballadores sexuals que el juny de 1975, van ocupar l’església de Saint-Nizier, a Lió. La jornada de dissabte acabarà amb un col·loqui sobre El videoart i els relats feministes exclosos amb la participació de Doina Gherta Gavrilita, activista feminista i antiracista; Beatriu Masià Masià, terapeuta especialitzada en l’abordatge de violències masclistes; Amanda Cuesta, crítica d’art i feminista. Moderarà l'acte Maria Teresa Lletí.

Diumenge a les 10 h, l’artista multidisciplinària Irene Pérez oferirà un Taller de Fanzines per explorar aquest format de publicació com a eina d'expressió de les experiències feministes. (Inscripció prèvia a: info@lopati.cat. Taller gratuït). Al migdia, l'artista Meli Perea oferirà un vermut musical. Assentada a les Terres de l’Ebre proposarà un recorregut pel freestyle  dels carrers de Bogotà. Cantant, compositora i lletrista, ha assumit el rol front-woman deixant empremta en diversos escenaris a Colòmbia, República Txeca, Alemanya i l’estat espanyol. És una de les artistes revelació del territori, i un exemple de la barreja de cultures i la vida nòmada.

El festival acabarà diumenge a la tarda al Teatre Unió Filharmònica amb l'obra Nimbes de la companyia Fil d’Arena. Un espectacle sobre dones que tracten d’empoderar-se de manera transversal i comunal. L'obra rebutja sacralitzar la dona, deshumanitzar-la o  erigir-la semideessa per a dir-li que pot amb tot, a sotmetre-la a uns superpoders inventats per un capitalisme complaent que la vol encara més subjugada i ocupada. Nimbes parla de germanes, companyes, amigues, mares, mestres i filles que teixeixen xarxes resistents per a sostenir-se les unes a les altres (entrada a taquilla 7 € i anticipada 6 €. www.amposta.cat/ventaentrades).

Femme in Arts està organitzat per Lo Pati - Centre d'Arts de les Terres de l'Ebre amb la col·laboració de les àrees de Drets Socials i Ciutadania de l'Ajuntament d'Amposta, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d'Intervenció Especialitzada de les Terres de l'Ebre (SIE) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que gestiona la Fundació Montsià a Amposta.

Altres edicions Altres edicions
Femme In Arts 2022
Femme In Arts
Del 24 al 27 de Novembre de 2022.
Femme In Arts 2022
Ampliar
Femme in Arts 2021
Femme In Arts
Del 25 al 28 de novembre
Femme in Arts 2021
Ampliar
Femme In Arts 2020
Femme In Arts
Del 25 al 29 de novembre de 2020.
Femme In Arts 2020
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024