Buscador
Lo Pati
L'Irradiador
Arxiu

L'Irradiador

Es presenta el projecte l’Irradiador: l’arxiu comissariat d’artistes del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre impulsat pel CA Tarragona Centre d’Art i Lo Pati.

Presentació: 26 d'octubre, 17:30h

Lo Pati, Centre d'art Terres de l'Ebre


L'Irradiador és un servei per a professionals de les arts visuals que reuneix informació d’una selecció de 53 artistes del territori. Aquest arxiu està destinat a donar suport i visibilitat als creadors que han nascut, viuen i/o treballen al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. El projecte respon a l'interès dels centres per enfortir el context cultural, local i per afavorir un marc de creixement i consolidació professional pels creadors del territori i fomentar un espai de comunicació i intercanvi entre aquests i altres contextos. La informació i la documentació que inclou l'arxiu té una funció primaria de visibilitzar en els contextos locals els creadors i el seu treball. I una segona intencionalitat que cerca posar-los en relació amb d’altres agents culturals per tal de facilitar-los vies de professionalització dins de l’àmbit de les arts visuals contemporànies.

El projecte va ser liderat en una primera fase per Cèlia del Diego i Jordi Ribes des del CA TArragona - Centre d'Art. La primer edició es va portar a terme l'any 2012 seguint el model de convocatòria oberta per a tots els artistes nascuts, que viuen o treballen al Camp de Tarragona. Amb els vint-i-quatre artistes seleccionats es va iniciar l'arxiu: catarragona.net/projecte/ca/lirradiador. Des del CA Tarragona durant el primer any, es van portar a terme diverses accions de difusió dels artistes seleccionats entre les quals destaca la incorporació d'una selecció d'ells a la base de dades de l'arxiuartistes.cat de l'Institut Ramon Llull, «Breathing Time» el projecte d'exposició expandida de tots els artistes de L'Irradiador entre deu espais de la Xarxa de gestors i programadors del Camp arreu del territori, la secció fixa a l'espai mensual del CA Tarragona a Tarragona ràdio dedicada a un artista de L’Irradiador o bé la decisió de l'equip directiu del programa de ràdio La Casa de Palla de La Veu Jove de la Conca de dedicar un programa a cadascun dels artistes de l'arxiu durant la seva programació.
 
L'èxit d'aquestes accions va incentivar a convocar una segona edició de L'Irradiador, convidant aquest any a Lo Pati per tal d'ampliar l'arxiu també a les Terres de l'Ebre. La comissió va estar conformada per: Leonardo Escoda, artista visual; Cecília Lobel (gestora cultural i comissària) i Aureli Ruiz (artista visual), comissaris del projecte «Breathing Time»; Frederic Montornès, crític d’art i comissari; Cèlia del Diego, directora del CA Tarragona Centre d'Art; i Blai Mesa, director de Lo Pati, Centre d'Art Terres de l'Ebre. Amb la incorporació de Lo Pati a la gestió de l'arxiu de L'Irradiador, se sumen a aquest els artistes del territori seleccionats a les darreres convocatòries d'Art Emergent T E i la BIAM 2012, impulsades recentment pel Centre. D'aquesta manera, s’integren a l'arxiu Tamar Bolea, Asbel Esteve, Jordi Fosch, Pau Itarte, Josep Juan, Vicent Matamoros, Isabel Tomàs i Anna Urioste / Ekain Olaizola.

De l’anàlisi de les vuitanta-quatre propostes presentades pels membres de la comissió de selecció, se’n decideixen seleccionar divuit que corresponen als artistes següents: Jordi Castells, David Curto, Ester Fabregat, Mònica Figueres, Pilar Lanau, Albert Macaya, Rafael Marcos, Oriol Nogués, Àngel Pomerol, Alfred Porres, Lluc Queralt, César Reglero, Unai Reglero, Jaume Rocamora, Francesc Roig, Josep Salmeron, Alba Sotorra i Lluís Vives. També es decideix convidar vuit artistes reconeguts del territori a incorporar-se a l’arxiu: Tom Carr, Jep Cerdà, Joaquim Chancho, Pere Falcó, Salvador Juanpere, Rufino Mesa, Marcel Pey i Anton Roca.

La intenció és que l'arxiu és vagi actualitzant amb la complicitat dels artistes que hi són recollits i que els usos del mateix és puguin anar desplegant a mesura que la comunitat educativa, el públic i els cercles professionals en facin ús. 

L'arxiu és consultable a www.lopati.cat.

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024