Buscador
Lo Pati
V Jornades L'Aula al Pati
Arxiu

V Jornades L'Aula al Pati

Les cinquenes jornades al voltant de l'art i l'educació surten a l'espai públic

11 i 12 de novembre 2016

Lo Pati - Centre d'Art


Habitar l'espai públic és, més aviat, un oxímoron. Habitar és, per definició, viure, residir, estar-se. Accions que tenen com a escenari la casa o la població però, en aquest darrer cas, entesa com a conjunt de domicilis habitats. No pas els carrers i les places. L'espai públic, en canvi, ens remet a aquests llocs d'accés comú que, més que habitar, transitem, travessem, ocupem o col·lapsem.

Però, segons l'antropòleg Manuel Delgado, l'espai públic no fa referència a cap espai físic –el del carrer, la plaça o el mercat– sinó a un espai simbòlic que és producte d'una intervenció urbanitzadora –en el doble sentit d'urbanisme i d'urbanitat– i normativa. Un conjunt de pràctiques socials i polítiques encarades a desmentir la natura asimètrica de les relacions socials, i a escenificar el somni impossible d'un consens equitatiu en el qual dur a terme la seva funció integradora i de mediació. Un espai en el qual, malgrat ser sovint desiguals, hom ha d'aprendre a comportar-se com si fóssim només diferents.

L'espai públic és, des d'aquesta perspectiva, un espai que, superposat al carrer, el domestica i l'anul·la. Per això “habitar l'espai públic”, frase que dóna nom a les cinquenes jornades pedagògiques de L'Aula al Pati, esdevé una provocació. Com la imatge triada per il·lustrar-ho: unes cadires plantades a la vorera que no concorden amb l'habitual mobiliari urbà, que el desafien i l'interpel·len des de la seva diferència. Cadires que remeten a la conversa i a la sobretaula. Cadires que han sortit de casa i han transformat el carrer en una extensió de la mateixa llar. Habitar l'espai públic és, en aquest sentit, una crida a recuperar el carrer.

Programa (podeu descarregar el pdf al link de l'esquerra)

Divendres, 11 novembre

17:30 Acolliment i presentació de les jornades.

18:00 Convocatòria PIPA2016. Comunicació pública del projecte seleccionat. Laia Ramos (coordinadora d'Idensitat i membre del jurat PIPA2016)

18:30 TVART, Taller d’art visual per a espais educatius informals de les Terres de l’Ebre. Memòria documental del projecte seleccionat a la convocatòria PIPA2015. Pamela Gallo i Daniel Miracle (responsables del projecte), amb la participació de membres del CSA Lo Maset.

19:30 La calaixera sonora: materials didàctics. Materials elaborats al projecte Dispositius Sonors Alliberats (DSA). En dipòsit al servei de préstec del CRP del Montsià. Miriam Farnós (grup de treball “Mousiké" de l’ICE de la URV).

20:00 La calaixera. Intervenció sonora amb els materials de la calaixera pedagògica del projecte DSA. Laura Llaneli (artista i música)

Dissabte, 12 novembre

10:00 Educatives . Presentació del programa de visites comentades i activitats educatives vinculades a la programació expositiva del centre d’art Lo Pati. Maria Pons (responsable del programa)

10:30 Obres públiques. Publicació derivada del projecte del mateix nom realitzat a ESARDI en el marc del programa H/C Hibridacions i Contextos que coordina ACVic. Mercè Chaler, Miriam Policarpo i Cristina Torta ( ESARDI, alumnat de CF Superior de Pintura)

11:00-14:00 Arxiu Alícia: a on està la infància a la ciutat? Taller al voltant de la presencia de la infància a l’espai públic, les seves formes d’interpretar el fet urbà i d’apropiar-se dels espais. Maria Muñoz (Arxiu Alícia) i Marta Fonseca (Col·lectiu Punt 6).

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024